Mitä shiatsuhoidossa tapahtuu
Share
Shiatsu on rakastettu ja suosittu hoitomuoto, jolla on pitkät perinteet. Ne, jotka ovat kerran saaneet kokea shiatsun taian, tulevat hoitoon yleensä uudestaankin. Monet käyvät shiatsussa säännöllisesti. Mutta miksi? Mikä siinä oikein viehättää?
Ehkä shiatsussa viehättää se kokonaisuus. Syvällä tasolla rentouttava, erittäin miellyttävä hoito, joka tehdään tunnelmallisessa hoitohuoneessa, rauhoittavan musiikin soidessa taustalla. Hoidettava pitää vaatteet yllään ja kaiken lisäksi saa vielä maata peiton alla. Hoito tehdään lattialla futon patjan päällä, joten esimerkiksi kääntyminen kyljeltä toiselle tapahtuu ilman pelkoa hoitopöydältä putoamisesta. Tämä kaikki luo turvallisen tunnelman, joka auttaa rentoutumaan.
Rentoutuminen onkin shiatsussa avainasemassa. Itse ajattelen, että se on juuri se tärkein asia. Kun autonominen hermosto saa rauhoittua, voi keho aloittaa omat paranemisprosessinsa. Tästä syystä shiatsu on niin tehokasta esimerkiksi kivun hoidossa.
Sopivan voimakkuuden löytäminen hoito-otteille on hyvän shiatsuhoitajan ominaisuus. Kaikki eivät pidä tai tarvitse samaa voimaa. Lihaksikas, hyvässä kunnossa oleva ihminen voi kokea rentouttavana saman hoito-ote voimakkuuden, jonka joku hauraampi kokisi kivuliaana. Itse kuuntelen tarkoilla sormilla hoidettavaani koko hoidon ajan. Ei ole paranemisprosessien kannalta suotavaa, että hoidettava kärvistelisi tuskissaan 90 minuuttia. Toki kipeitä alueita tulee hoidon aikana vastaan, eikä kaikkea kipua voi, tai aina edes kannata välttää. Esimerkiksi jotkut akupisteet voivat olla arkoja, mutta se kertoo vain siitä että se alue tai meridiaani kaipaa hoitoa. Akupisteet kuitenkin sijaitsevat lähellä ihon pintaa, joten onneksi kevyt tuntuma riittää, eikä kovaa painetta tarvitse siihen kohdistaa. Myös lihasjumit voivat olla kipeitä, varsinkin triggerpisteen kohdalta. Ja juuri sitä triggeriä kannattaisi minuutin ajan painaa tai pyöritellä, jotta kipu laukeaa ja paraneminen voi alkaa. Kipua on kuitenkin monenlaista. Ehkä tunnistat mitä tarkoitan, jos mainitsen hyvää tekevän kivun ja sen vastakohdan, satuttavan kivun, joka laittaa välittömästi vagushermoston taistele tai pakene tilaan?
Noniin, tietenkin ymmärrät mistä puhun.
Shiatsuhoidon aikana hoidettavaa hoidetaan useassa asennossa. Välillä saa köllötellä ihan selällään, jossain kohtaa käydään molemmissa kylkiasennoissa ja vähän aikaa vietetään myös mahallaan. Jos joku asento on hoidettavalle hankala, keksitään korvaava tapa hoitaa kyseistä aluetta, joten ei tarvitse hätääntyä jos esim. Ajatuskin mahallaan olosta epäilyttää. Asentoja myös tuetaan tarpeen mukaan tyynyillä. Shiatsuhoito on yhdistelmä akupainantaa, hierovia otteita ja mobilisoivia venytyksiä. Hoidon aikana ja varsinkin sen jälkeen voi tulla kylmä, ja tämä on ihan normaalia. Se johtuu hermoston rauhoittumisesta . Sama ilmiö tapahtuu yöllä kun nukut, silloin peitto on tarpeen.
Shiatsuhoitoon kannattaa aina pukeutua pitkähihaiseen paitaan ja pitkälahkeisiin housuihin ja puhtaisiin sukkiin. Moni luulee, että tämä suositus liittyy tuohon palelemisasiaan, ja eivät sen vuoksi noudata ohjeistusta varsinkaan kesällä. Mutta oikeastaan pukeutumisohje liittyy hoidonkulkuun. Shiaitsuhoidossa hoitaja käsittelee hierovin ottein ja painellen käsivarret ja jalat jokapuolelta. On ikävää hoitaa nihkeää ihoa. Vaatteen kangas siinä välissä tekee hoidosta miellyttävämmän molemmille osapuolille. Ja kyllä se hierominen on paljon helpompaakin, kun kangas toimii ikäänkuin liukasteena välissä.
No mihinkäs se shiatsu sitten auttaa, miksi kannattaisi ottaa hoitoja? Shiatsu on todella monipuolinen hoito. Se on tehokas kivun lievittäjä, selän ja lantion alueen vetreyttäjä, koko kehon jäykkyyksien pehmentäjä, aineenvaihdunnan vilkastuttaja, vastustuskyvyn vahvistaja ja stressin lievittäjä.
Tässä vielä allekkain lueteltuna muutamia tilanteita, joissa shiatsuhoito voi olla avuksi:
- Niska- ja hartiaseudun jumit ja kivut
- Eri tyyppiset selkäsäryt
- Ryhtiongelmat
- Krooninen stressi
- Polvisäryt ja nivelkivut
- Päänsärky ja migreeni
- Unettomuus ja muut uniongelmat
- Aineenvaihdunnan häiriöt
- Masennus, ahdistus
Voisi sanoa, että shiatsu vahvistaa kokonaisvaltaista hyvänolon tunnetta. Mikäpä olisikaan sen parempi syy hoidattaa itseään, kuin hyvän olon tavoittelu? Olen sitä mieltä, että jokainen ansaitsee elää kivutonta ja onnellista elämää. Pidä huolta itsestäsi.